Bina ve araziler için emlak vergisi peşin veya taksitle ödeniyor. Meskenler için vergi oranı büyükşehir belediyelerindeki için bina değerinin binde 2’si, diğer belediyeler için 1’i olarak uygulanmaktadır.
Verginin belirtilen süre içerisinde ödenmemesinde aylık yüzde 2.5 gecikme cezası veriliyor ve ilk sene için tutar kadar vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından en yüksek olanı, gelecek yıllar için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden faydalanılamıyor.
Kanuna göre geliri olmayanlar, sadece emekli geliri olanlar, tek dul ve yetim aylığı bulunanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için indirimli vergi( vergi muafiyeti ) oranı uygulanıyor. (indirimli vergi oranı sıfır)

Emlak vergisi muafiyetinden bu yıl emekli olan eyt’liler de yararlanabilecek
Emeklilerin vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için çalışmamaları ve her türlü sermaye iradı gelirlerinin bir önceki yıl uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmemesi gerekiyor. Belirtilen tutar,bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlananlar için 70 bin lira olarak uygulanırken, gelecek yıl ise tutar 150 bin lira olarak uygulanacak. 2023 yılında emekli olan EYT’liler, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmamak şartıyla gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacaklar.
Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel değildir . EYT düzenlemesinde dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.