Sigortacılık sektörü piyasa koşullarında her türlü kâr elde etmek üzere kurulu mükemmel bir konumdadır. Sigorta sektörünün mükemmel konumu diye bahsettiğimiz nokta; sigorta sektörü insanlar için güven, gelecekleri için teminat, zor zamanlarımız için sığınak olarak hayatımızda yer almaktadır. İlerde beklemediğimiz bir hasar oluştuğunda şirketin ödeyeceği tutara oranla cüzi miktarda bir para karşılığında sigorta ürünleri alınır. Ödenen para karşılığında müşteriye herhangi bir mal vs. verilmeden işlemler tamamlanır. Müşteri tarafından baktığımızda; müşteri kendi bütçesine göre ciddi bir para ödemesi yaptı ama anlık elinde bir şey yoktur. İlerleyen zamanlarda belki bu prime karşılık elinde bir şey olmayacak ama sigorta poliçesinin devam ettiği süre de minimum endişeli bir yaşam sürmesini sağlayacak.

Ekonomi iyi durumdayken sigorta şirketi
Ekonominin iyi olduğu dönemlerde firmalar için her şey yolunda, işlerini büyütmeye çalışırlar, yeni alışverişler yaparak değerleri arttırırlar. Yeni yapılan işler ise sigorta şirketi için daha fazla iş ve prim demek, firmalar finansal olarak zor durumda olmadığı için zorunlu sigortalara ek olarak diğer sigorta ürünlerini de satın alırlar. Sigorta şirketlerinde ki bu döngü toplam primlerin artmasını sağlar. Böyle zaman da kârlı portföye sahip, büyük hasarların doğru yönetildiği sigorta şirketleri, sigortacılık kârı elde edip buna ek olarak kendilerinde birikmiş vs. ile enflasyon üzerine gelir elde edebilirler. Ekonomi iyi iken güzel kazançlar elde ettik. Peki ekonomi kötüyken sigorta şirketleri nasıl gelir elde edecek ?

Ekonomi kötü durumdayken sigorta şirketi
Büyüme küçüldü, işsizlik oranı arttı, faizler yükseldi insanlar geleceğe karamsar yaklaşmaya başladı. Firma sahipleri işler yapmak yerine ellerinde ki işlerini koruma altına almaya başladılar. Esnaf, beyaz yakalı, mavi yakalılar da sahip olduğu bütçenin üstünde harcama yaptıklarında ileriki dönemde nelerle karşılaşacağını düşünmeye başladı. Sigorta şirketinde yeni işlerle birlikte ekonominin iyi olduğu dönemde satılan ürünlerin satışında da azalma yaşanmaya başladı. Bu dönemlerde zorunlu sigortalar da bile suistimaller görülebilir. İşlerin azalması ve satılan sigorta ürünlerinin adetleri düşmeye başladı. Bunun sonucunda şirket tarafından alınan primler, sigorta müşterilerine hasar ve acentelerine ödediği komisyonları karşılamamaya ya da ucu ucuna denk getirdi. Teknik olarak kâr düşük çıktı veya zarar oluştu. Yalnız bu dönemde ekonominin kötü gitmesinden dolayı faizlerde artış, finansal kâr marjları yükselir. Ellerinde iyi nakit ve benzeri varlık biriktirmiş olan sigorta şirketi güçlü bir finansal gelir elde edip kuvvetli bir kâr tablosu açıklayabilirler. Gerçek anlamda iyi yönetilen şirketler ekonomi iyiyken ya da kötü iken her türlü kâr edebilir.